Германия – председател на ЕС, бори се с COVID-19 и Брекзит

0
911
Ангела Меркел

Германия поема днес председателството на Съвета на ЕС за 6 месеца. Постигане на съгласие по фонда за възстановяване от пандемията с Covid-19 и по 7-годишния бюджет на ЕС е едно от големите предизвикателства за Германия.

„Заедно да направим Европа отново силна“ – под това мото Германия оглавява Съвета на ЕС. Първото изпитание е пандемията Covid-19.

“Пандемията е най-голямото предизвикателство в историята на ЕС. От това, как Европа ще се справи с икономическата криза, зависи благоденствието на европейските граждани и бъдещето на Европa”, очерта задачата на Берлин канцлерът Ангела Меркел.

Първото препятствие е възстановителният фонд от 750 милиарда евро заеми и безвъзмездна помощ, оспорван от „пестеливата четворка“ – Австрия, Нидерландия, Швеция и Дания, и очакван с нетърпение от най-засегнатите Италия и Испания.
“Всички знаят, че трябва да постигнем компромис. Всички знаят, че трябва бързо да постигнем решение. Защото тези, които са най-засегнати вече имат нужда от тези пари”, каза външният министър Хайко Маас.

Акценти остават още политиката за опазване на климата, дигитализацията и изработването на обща миграционна политика.

Постигане на съгласие по 7-годишния бюджет на ЕС е също едно от големите предизвикателства за германското председателство на ЕС.

На германското председателство се пада и тежката задача да търси компромис по преговорите за бъдещите отношения с Обединеното кралство и Брекзит, който трябва да бъде постигнат до октомври, а напредъкът по тях е почти нулев.