Чатове между Бобоков, Узунов и ново лице: За помилване на осъден в Румъния българин

0
1022
Снимка: btvnovinite.bg

Нова порция чатове между Пламен Бобоков и Пламен Узунов – секретар на президента, пусна прокуратурата.

Този път става дума за лобиране за българин, осъден в Румъния, да бъде помилван.

В периода април-май тази година Бобоков и Узунов са си разменяли съобщения и документи във връзка с Петър Ненов, който в момента излежава у нас шестгодишната си присъда.

Ненов е бил осъден за данъчно престъпление и екстрадиран в България, за да изтърпи наказанието си.

Бобоков и Узунов са обсъждали помилването му, което обаче в е правомощията на вицепрезидента Илияна Йотова.

От държавното обвинение съобщават, че са установени нови обстоятелства: На различни дати през м. април и м. май 2020 г. Бобоков обменя текстови съобщения с мъж, записан като „Pepi- Ro“, както и с „Prezident-Pl. Uzunov“, касаещи правомощията на Комисията по помилване към президента на България.

В едно от съобщенията, което не е ясно как Ненов праща от затвора, има снимка на писмо, адресирано до президента Радев от Демократичен съюз на българите в Румъния, в което се иска помилването му.  Има размяна на документи и на румънски, както и гласова комуникация между Пламен Бобоков и Пламен Узунов.

Заради тази комуникация Специализираната прокуратура е изискала официална справка от началника на Централния софийски затвор, от която става ясно, че Ненов е задържан в България през м. ноември 2018 г. заради издадена Европейска заповед за арест от съд в Румъния през 2014 г. и вследствие на постановена присъда от шест години лишаване от свобода за данъчни престъпления.