Спряха багерите при Рилските езера

0
632
снимка: Фейсбук

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров разпореди на Оперативна програма „Околна среда“ спиране на дейностите по проект „Устойчиво управление на Национален парк „Рила“ II-ра фаза“ и извършване на извънредни проверки на изпълнението му. Това съобщи Министерството на околната среда и водите.

На ръководството на Национален парк „Рила“ e указано да преустанови всички дейности в изпълнение на проекта до приключване на проверките на място.

Снимки на багери и камион на Седемте рилски езера предизвикаха силен обществен отзвук през последното денонощие.

Управлението на парка обясни, че не става дума за строеж, а за укрепване туристическите пътеки, като дейностите се извършват по ОП ДОколна среда с одобрено еврофинансиране, а целта на проекта е борба с ерозията.

Повече за проекта и скандала – вижте тук.

По-късно и прокуратурата в Кюстендил обяви, че е разпоредила спешна проверка относно разполагане на строителна техника в района на Седемте рилски езера, съобщиха от Апелативна прокуратура София.

Това се е случило след самосезиране по медийни публикации за извършването на строителни дейности при езерата, съдържащи и снимки на багер при езеро Бъбрека.
Проверката трябва да бъде осъществена от „Икономическа полиция“ в Районно управление – Дупница при Областна дирекция на МВР. Предстои да се изяснят причините за наличие на строителната техника, да се установят и проверят издадените разрешителни, както и да се снемат обяснения от директора на Национален парк „Рила„.