Удължават помощта за фирми и безработни, включват и нови сектори (Вижте кои)

0
1023
Деница Сачева

Държавната схема за подпомагане на заетостта, добила популярност като 60/40, ще продължи да действа до края на септември и ако се налага ще бъде удължена и до края на годината, съобщи министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Предложението е било единодушно подкрепено от работодатели и синдикати. Социалните партньори се договориха от първи юли да се разшири обхватът на секторите с право на компенсации.

За подпомагане ще могат да кандидатстват частните детски ясли и градини, частните центрове за образователни услуги, здравни заведения и специалисти без сключен договор с Националната здравноосигурителна каса.

Компенсациите ще се изплащат на базата на осигурителния доход на работника за месец май.

От 1 юли минималните осигурителни доходи на заетите в туристическия бранш и ресторантите са увеличени, припомни социалният министър Деница Сачева, цитирана от БНР.

Отпада изискването работодателите да са платили данъци и осигуровки за тази година, за да се включат в схемата 60/ 40, но трябва да са ги декларирали като дължими.

С удължаването на схемата също от 1-ви юли стартира и пакет от още две мерки – по 290 лева за запазване на заетостта на работници от транспортния сектор, хотели и ресторанти, както и програмата „Заетост за теб“, по която ще могат да се наемат за период от три месеца безработни.

На работодателя ще се плаща минималната заплата и осигуровките: „Работодател кандидатства по мярката „Заетост за теб“. Заедно с 60/40 не може да кандидатства за едно и също лице“, каза Сачева.

До момента по мярката 60 /40 са платени 114 милиона лева за 150 000 работници, но заявления са подадени за 290 000, като плащанията продължават.

Към 25 юни регистрираните без работа у нас са 277 000. Към същата дата на миналата година безработните са били 170 000:

„За периода на извънредното положение до момента 78 568 човека са намерили работа. В последните три седмици повече хора намират работа, отколкото загубват работа. В последните дни по 2000 души средно на ден намират работно място“.

Междувременно стана ясно, че Еврокомисията е одобрила българска държавна помощ в размер на 200 милиона лева (около 102 милиона евро) в подкрепа на средни предприятия, засегнати от коронавируса.

Схемата е ообрена според Временната рамка за държавна помощ, приета от ЕК през парт и изменена на 3 април и 8 май.

Тя ще бъде под формата на преки грантове в размер до 75 000 евро за предприятие и ще бъде достъпна за компании от всички сектори с изключение на тези, които се занимават с първично производство и обработка на селскостопански продукти, рибарство, селско стопанство, лесовъдство, както и от финансовия и хазартния браншове.

Очаква се от мярката да бъдат облагодетелствани около 1500 средни предприятия.

Помощта ще бъде предоставена преди 31 декември и няма да превишава 800 000 евро за компания.