Каракачанов: Четвърта поредна година увеличение с 10% на заплатите на военните

0
939

10% увеличение на заплатите на военни ще има и през следващата година. Това обяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов в Своге, където присъства на учредяването на Десетия ученически гвардейски отряд.

Той поясни, че съгласно уговорката с министър-председателя и министъра на финансите в Бюджета за 2021 г. ще бъдат заложени още средства за 10-процентно увеличаване на заплатите на военнослужещите.

Каракачанов подчерта, че това е първият случай в историята на Българската армия, в който за четири години четири пъти последователно се е увеличавало възнаграждението на българските войници.

Той посочи, че се очаква до 2032 г. всяка година от Брутния вътрешен продукт да бъдат заделени по 2% за отбрана.

В Своге вицепремиерът каза към младите гвардейци от Десетия ученически гвардейски отряд: „Носете гвардейското знаме с чест и предайте патриотизма на приятелите си. Униформата, която днес носите, има славна и красива история. Това е униформата на Георги Бенковски и хвърковатата чета, които ни донесоха свободата след 500 години робство. Тази униформа Ви задължава да бъдете добри ученици, да изпълнявате своите задължения и да развиете чувство за патриотизъм сред вашите съученици и приятели“.

 

Заместник-кметът на Своге Илия Богданов изрази благодарност към Министерството на отбраната за помощта при създаването на ученическия гвардейски отряд. Той заяви, че това е пример за градивна политика и взаимодействие между държавната и местната власт.

Командирът на Националната гвардейска част полковник Кънчо Иванов каза, че перото, символ на гвардейците, задължава онези, които го носят, да са ученолюбиви и да изпълняват безупречно задълженията си.

Десетият ученически гвардейски отряд ще бъде част от всички патриотични събития, организирани от община Своге, и ще допринася за възпитаване на младежта в любов към Родината. Същевременно участниците в отряда поемат ангажимента с поведението, проявите и успеха си в училище да бъдат пример за своите връстници.