Две институции цяла седмица си прехвърлят дете с кръвоизлив

0
1148
снимка: МБАЛ Бургас

Общината, социалните институции и лекарите в Бургас се борят да спасят съдбата на 2-годишно момченце, за което се подозира, че не се гледа добре от родителите си и дори е в опасност за живота.

За случая се обсъжда от две седмици в града, след като детето се озовава в болница УМБАЛ-Бургас със сериозна прорезна рана на ръката.

За случая съобщи местното радио – БНР-Бургас.

В отговор на въпроси майката обяснила, че детето е паднало върху стъкло, въпреки желанията на лекарите заради сериозния кръвоизлив детето да остане в болницата, майката отказва хоспитализация, за което се и разписва.

Детето е докарано там отново на следващия ден, вече в тежко състояние. Кръвозагубата му е била тежка, хемоглобинът е бил паднал до критични стойности. Лекарите действатт линейка до Стара Загора за кръв, извършва се кръвопреливане и детето е спасено.

Два дни по-късно момчето отново е докарано в УМБАЛ-Бургас, след като раната прокървила. Обяснението на майката е било, че детето ѝ е паднало.

Лекарите вече са били категорични, че за момчето не се полагат никакви грижи.

От болницата сигнализират Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД), включително и чрез шумно рекламираната Национална телефонна линия за деца. От там получили само обаждане от служител на агенцията, който се информирал за случая. В такива случаи детето няма как да бъде задържано в болницата заради закрилата на детето.

Бюрокрацията – две институции си прехвърлят топката

От ДАЗД се сезират по случая. Той обаче бил от компетенциите на Агенцията за социално подпомагане (АСП) и нейните отдели за закрила на детето.

Така – на практика – с две институции за закрила на детето две седмици никой не закриля едно дете.

Случаят в действителност 

Отговори на Агенцията за социално подпомагане за семейството на детето, изпратени до БНР, показват, че фамилията на въпросното дете е от Айтос, има общо шест деца – на 17, 16, 14, 12, 6 и 2 години. Семейството е подпомагано през годините с различни помощи – при бременност, при раждане на дете, детски надбавки, помощи за отопление и др. След сигнала за най-малкото дете, отделът „Закрила на детето“ е посетил дома им и е разговарял с всички членове на семейството и с близкия роднински кръг, информират от институцията.

Конкретното дете ще бъде настанено временно в приемно семейство. Ще се работи от институциите то да бъде припознато от биологичния му баща и да бъде върнато при истинското му семейство.

В семейството и другите деца са на произвола.

Две от децата са ученици със специални образователни потребности, но нямат ТЕЛК, поради което дирекция „Социално подпомагане“ – Айтос съвместно с личния лекар ще съдейства за задвижване на процедурата.

Цялото семейство от 1 юли ще бъде включено в целева програма “Обществена трапезария“ за ежедневно предоставяне на храна.

Семейството ще бъде подпомогнато и с еднократна помощ за внезапно възникнали нужди, с целева помощ за отопление за предстоящия отоплителен сезон и с други помощи, на които има законово право.

Ще бъдат предприети мерки за закрила спрямо децата в семейна среда. Дирекцията „Бюро по труда“ и Община Айтос ще съдействат за насочване и назначаване на бащата по Регионална програма с цел осигуряване на трудова заетост.

„Надежда и домове за деца – клон България“  ще осигури на семейството дрехи и хранителни продукти, вещи от първа необходимост и др. Училището на две от децата, които са със СОП, ще осигури допълнителна работа на педагогическия съветник с тях през целия месец юли.