Багер на Рилските езера – как стигна до там и на кой е проектът (СНИМКА)

0
1833
снимка: Фейсбук

Снимка на багер до Рилските езера възмути планинарите. Снимката бе публикувана в планинарските групи през уикенда от очевидката Милена Кодстадинова. Кадрите са от събота, 27 юни.

Предположенията как се е озовал там багерът и какво ще прави бяха всякакви, като и много от планинарите се чудеха как изобщо багерът се е качил до там. Истината е обаче, че се правят нови пътеки за туристите, но кой стои зад проекта.

Заради интереса Министерството на околната среда и водите съобщи, че в района на Седемте рилски езера се извършват „рехабилитационно-възстановителни дейности за ограничаване на туристопотока“.

Миналата година бе гласуван проект „Устойчиво управление на Национален парк „Рила“ II-ра фаза“. Коректно.бг писа за този проект – вижте тук.

„По принцип се работи ръчно чрез полагане на голям и друг вид камък в района. Багерът се наложи да обработи малък участък… като цяло е предвидено дейността да се извърши чрез ръчен труд като материалът се качва от коне и се разстила в района“, обясни Андонов пред Нова телевизия. Той каза още, че въпреки че багерът сам се е придвижил до района на езерата, това не е довело до някакво увреждане.

Фирмата изпълнител на проекта „Юнайтед пропърти груп“, която печели проект за рехабилитация на туристически пътеки по оперативна програма „Околна среда“ в началото на 2019 г. В свое разследване в. Капитал пише, че тя е свързана с бившия депутат от ДПС и общински съветник от ГЕРБ в периода 2007-2009 г. Илия Илиев.