Улица „Съборна“ в София става пешеходна

0
672

Днес Столичният общински съвет с подкрепата от всички съветници, освен Патриотите, взе решение за разширяване на пешеходната зона в центъра на София. От 4 юли по ул. „Съборна“ вече ще е забранено минаването на коли, тя ще е изцяло пешеходна.

„Изключително съм щастлив, че Общинският съвет одобри тази идея с огромно мнозинство, с което изпращаме ясен сигнал, че пешеходната зона в историческия център на София трябва да се разраства. „Съборна“ е малка, но ключова улица, защото осигурява удобна връзка между две пешеходни зони – пл. Св. Неделя и Градската градина“, заяви Борис Бонев.

Проектът, разработен от Спаси София, гл. арх. Здравков и зам.-кмета по транспорта, г-н Кръстев, беше официално представен преди един месец и предвижда улицата да се превърне в пешеходна, като се запази движението на автомобили само между улиците „Леге“ и „Цар Калоян“ с цел улесняване на живущите и бизнеса в района.

„Смятам, че намерихме баланс между различните нужди, но пешеходците ще имат най-много пространство, защото те са най-големият ползвател на улицата. Убеден съм, че това е само първата стъпка в посока превръщането на центъра в по-приятно и подредено място, но ни чака още много работа”, обясни Бонев.