Гергов продаде Обредния дом в Пловдив за 409 063 лв.

0
2115

Георги Гергов продаде една от перлите в  Стария град в Пловдив – Обредния дом и римската таверна под него на „Съборна” №23, на друг едър бизнесмен от Пловдив- собственикът на „Роза Импекс” инж. Димитър Георгиев, пише местният сайт „Под тепето“.

По следите на сделката с един от основните активи, апортирани от общината в „Пълдин Туринвест”, се е тръгнало заради текущ ремонт там. Оказа се, че смесеното дружество, чрез което Международен панаир- Пловдив и много от къщите в Стария град попаднаха в ръцете на новия градски лидер на БСП, се е освободило от една от знаковите недвижимости в актива си.

Новият собственик Димитър Георгиев имал намерение да направи собствена галерия на мястото на Обредния дом, в която да експонира част от богатата си колекция от произведения на изкуството. Бившата Римска таверна пък ще превърне в луксозен ресторант. Именно там вървят в момента ремонтните дейности – подменят се старите улуци с нови медни такива.

Сделката между дружеството „Пълдин Туринвест”, представлявано от брата на бившия футболист на „Ботев” Запрян Раков- Кольо Раков, и очевидно създадената специално за придобиването на имота фирма „Димитър Георгиев Пловдив” ООД, е осъществена на 20 декември 2019 г. Общата площ на поземления имот е 454 кв.м., от които общата застроената площ е над 300 квадратни метра. Сделката е извършена по данъчна оценка с удостоверение, издадено от Община Пловдив. Димитър Георгиев се е сдобил с цялата застроена площ на паметника на културата, в едно с терасовидния двор, за 409 063,50 лева без ДДС.

Фирмата, носеща името на собственика на „Роза Импекс”, е създадена два дни преди самата покупко-продажба- на 18 декември, 2019 г. Интересното в случая е, че капиталът й е едва 100 лева. Само два дни след учредяването на дружеството със 100 лева капитал, то се сдобива с актив за почти половин милион лева с ДДС.

Предметът на дейност на „Димитър Георгиев Пловдив” ООД е: „Експониране и представяне на произведения на изкуството и търговия с тях в страната и в чужбина, музейно дело, организация и управление на културни събития, комисионна и посредническа дейност, предоставяне на информационни, рекламни, транспортни, консултантски и други видове услуги, представителство на български и чуждестранни физически и юридически лица в България и в чужбина, както и всякаква друга стопанска дейност, която не е забранена от закона”.

Обредният дом с римската таверна под него бе апортиран в капитала на „Пълдин Туринвест” преди години от общината, заедно с куп други паметници на културата в Стария град. След ремонт, ритуалната зала отвори врати през лятото на 2009г., в мандата на Славчо Атанасов. От почти година там сватби няма. Ресторантът също не функционира от няколко години, след като мястото се опита да разработи срещу наем испански кулинар, но безуспешно.  В момента Община Пловдив има 25 процента от дяловете в „Пълдин Туринвест”.

Ако направим три, едното го продаваме, за да можем да инвестираме в друго, разкрива стратегията за обектите в Стария град и другите парцели на смесеното дружество Георгов пред сайта.

Той ще инвестира: „На Цариградско шосе предната част ще бъде логистичен център- в Пловдив има нужда от складове. Отзад, това, което е към SPS, ще бъде жилищно строителство. За пари“, разясни градският лидер на БСП

Той подчерта, че продажбата на къщи в Стария град е, за да се реинвестира в оправянето на другите сгради от актива на дружеството, в което общината има 25%, но очевидно нехае към тях умишлено или не.

„ Общината няма пари. Кредити не искам да теглим”, каза градският лидер на БСП. И дебело подчерта, че на този етап няма друг продаден имот в Стария град. Но даде заявка, че се върви в тази посока.

„Това е класически случай на източване на смесено дружество, в което общината е апортирала наши общи активи“, смята общинският съветник от Демократична България Йордан Иванов.

„И не е луд тоя дето яде зелника, а тоя дето му го дава. Общината спи и не се интересува от това дружество, а от там и от активите на пловдивчани, тъй като отдавна е оставила дружеството на ръчно управление на Георги Гергов, който е стар авер на Здравко Димитров – Зико. Нека е ясно, че имаме голям скандал. Въпреки тишината и мълчанието на местната власт. Някой от общината трябва да излезе и да отговори на пловдивчани кога ще спре всичко това. Недопустимо е имотите на Пловдив в Стария град да бъдат разменната монета, с която ГЕРБ си купуват разцеплението в БСП. Недопустимо е пловдивчани да стават жертва на тази грозна завера.

Случва се точно това, за което години говорим – след участието ни в това смесено дружество и намаляване на дела на общината ще продължи пълно източване на дружеството“, написа съветникът в профила си във Фейсбук.