Местан за катастрофата: Обвинен съм не, защото съм виновен, а защото се казвам Лютви Местан

0
1036
Лютви Местан

“Обвинен съм не, защото съм виновен, а защото се казвам Лютви Местан. Нося в себе си тежки съмнения, че прокуратурата не се ръководи от правото, а от изпълнение на политическа поръчка“. Това каза по БТВ Лютви Местан във връзка с катастрофата, в която той участва и при която загина 6-месечно бебе, возещо се в другата кола.

Инцидентът стана на 14 април 2019 г. край разклона на село Загорско.

Бившият председател на ДПС е обвинен за причиняване на смърт по непредпазливост. Бащата на загиналото бебе – Юсеин Тефик, също е привлечен като обвиняем.

„Обвинен съм за две неща – че не съм спрял на знак „Стоп“. Това е нелепо, защото прокуратурата знае, че не може да докаже подобно клеветническо твърдение. Точно затова насочи всичките си усилия към второто обвинение – че съм имал видимост. Заявявам, че вместо пълно и обективно разследване, прокуратурата упражни върху мен истинска репресия, прокурорски произвол и ми отне правото на справедлив досъдебен процес. Послужи си с грубо манипулиране на фактите и обстоятелствата“, заяви Местан.

„Още на първия ден ми отне свидетелството за правоуправление въз основа на клеветнически твърдения, че съм извършил 13 нарушения. Това са нарушения, извършени от коли, в които никога не съм се качвал. Ще заведа дело за клевета, но ще го направя след приключването на делото“, категоричен бе той.

По думите му по това досъдебно производство са направени два огледа. „На 14-и е измерено всичко друго, но не и моята видимост. Това се прави едва на 18-и, когато фактите и обстоятелствата са грубо манипулирани. Преди втория оглед по линията на видимостта ми са изсечени над 100 храста с височина 3 м, които образуваха абсолютно невидима преграда. Това е унищожаване на доказателства, което е тежко престъпление, а прокуратурата не го разследва“, обясни още Лютви Местан.

Той посочи, че най-голямата манипулация, която прокуратурата е направила, е изместването на стоп линията, за да измести видимостта ми с близо 5 м по-напред. Местан показа снимка с кола на bTV от излъчения репортаж тогава, на която не се вижда стоп линия. След това показа и снимка от делото, приложена от прокурорите, на която ясно се вижда стоп линия.

„Всички нарушения от страна на Юсеин Тефик – истинският причинител на катастрофата – бяха ясни на прокуратурата още в деня на огледа, но си затвориха очите, защото имаха преднамерена цел непременно да обвинят Лютви Местан. Това не е процес, а произвол“, заяви Местан и призова за справедлив и обективен процес.

„Вече 15-и месец продължавам да съпреживявам трагедията от 14 април. Когато става въпрос за вина, тя е правна категория и аз няма да поема върху себе си чужда вина и грях“, категоричен бе Лютви Местан.