БСП: Чума по животните нямаше, искаме изслушване на премиера! Парламентът отхвърли искането

0
779

Искаме изслушване на премиера Бойко Борисов за чумата по дребните преживни животни, настояваме за истината и да има справедливост. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в процедура от парламентарната трибуна, предаде Агенция „Фокус“.

Корнелия Нинова изтъкна, че ако министър-председателят не дойде на изслушване, от БСП ще поискат стенограмата от председателските съвети от 2018 г., когато са обсъждали темата.

„Внесох предложение на основание чл. 113 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание за изслушване на премиера Бойко Борисов по следния казус. През юни 2018 г. правителството обяви огнище по дребни преживни живожтни в 6 населени места в областите Ямбол и Бургас. Бяха убити и умъртвени десетки хиляди животни. Беше заличен поминъкът на стотици семейства. Вече е обезлюден района“, изтъкна още лидерът на БСП.

Тя припомни, че миналия петък в отговор на декларацията на БСП министърът на земеделието й отговорила, че премиерът е взел мерки като е сменил министъра на земеделието, на вътрешните работи и директора на БАБХ и с това отговорността е понесена.

„Не, уважаеми народни представители, отговорността не е понесена, защото на 17 юни 2020 г. ВАС се произнесе с окончателно решение“, каза Нинова.

Тя припомни, че решението на съда установява, че няма чума.

„Това не подлежи на обжалване. Дори и двете животни, за които е установено тогава, че са заразени до ден днешен са живи и здрави. Нямаше чума в тези райони. И тогава и сега ни обвинявахте, че не сме прави. Днес тук този, който трябва да отговаря на нашите питания е министър-председателят. На модела престъпление, смяна на министъра и продължаване по старому. Искаме министър-председателят да дойде на изслушване.

Поискала съм стенограмите от разговорите на председателския съвет. Тогава по онова време водихме много дълги разговори. Искам тези стенограми да бъдат опубличени, ако министъ р-председателят не дойде в четвъртък на изслушване. От нашата парламентарна група не искаме нищо друго освен две неща – истината и да има справедливост“, каза Корнелия Нинова.

По-късно парламентът отхвърли искането на БСП за изслушване на премиера Бойко Борисов.

„За“ предложението гласуваха 54 народни представители, „против“ – 93 и „въздържали се“ 21, с което предложението бе отхвърлено.