Нови протести запалиха Атланта след смъртта на чернокож (ВИДЕО)

0
1626

Нови протести набъбват в САЩ, след като чернокожият Рейшард Брукс от Атланта бе прострелян от полицаи при арест и по-късно почина в болница, предават световните медии, цитирани от БТА.

Вчера оставка подаде шефката на полицията в Атланта Ерика Шийлдс, а стрелялият полицай бе уволнен.

По данни на властите в петък вечерта полицаите се опитали да задържат Брукс, който бил в автомобил край ресторант „Уендис“ в нетрезво състояние.

Афроамериканецът оказал съпротива. Полицаите се опитали да използват електрошок, но Брукс успял да им го отнеме. Предполага се, че бягайки се е опитал да използва електрошока срещу полицаите, след което единият от тях го прострелял няколко пъти. Брукс е бил откаран в болница, където издъхнал.

Вчера в Атланта се проведоха демонстрации срещу полицейското насилие. Първоначално в тях се включиха около 150 души, но след това броят им нарасна до неколкостотин. При демонстрациите в ресторанта, край който е станал инцидентът, започна пожар.

Други демонстранти тръгнаха към междущатската магистрала 75, спирайки движението, преди полицията да използва линия от патрулни коли, за да ги задържи.

Полицията в Атланта е задържала най-малко 36 души при протестите.