Гешев проверява и сигналите от Божков и Цветан Василев

0
932

Главният прокурор Иван Гешев е получил сигнал по мейл от обвиняемия бизнесмен Васил Божков, обяви ръководителят на държавното обвинение в Ябланица, където се проведе специализирана операция срещу битовата престъпност.

Гешев го е разпределил към компетентен прокурор.

„Прокуратурата е длъжна да провери всички обстоятелства независимо дали са анимация, комикси или са нещо друго забавно“, допълни Гешев.

За публикациите на Божков във фейсбук Гешев коментира: „Главният прокурор определя целите на прокуратурата, не наблюдава съдебни дела. Сигнали във Фейсбук не са нормална практика. Но всеки сам решава дали, как и колко да подкрепя определени лица, като господин Божков“.

Така както други подсъдими и обвиняеми, които имат медийно влияние, като г-н Прокопиев, Огнян Донев, Цветан Василев преценяват дали кога и доколко да подкрепят други подсъдими като г-н Божков, включително и медийно, и като политическа пропаганда“, посочи още Гешев.

Във връзка с писмо до него от Джок Полфрийман за възобновяване на делото му, той каза, че вчера е постъпило такова искане от защитата, но това не е от компетенцията на главния прокурор, затова жалбата ще бъде разпределена на конкретния прокурор.
„За мен е категорично ясно, че този сигнал за възобновяване или жалба е прелюдия и основание за съответна жалба до Европейския съд за правата на човека, където неправителствените организации, около които гравитира Джок Полфрийман, и някои магистрати, ще адресират съответната жалба, след произнасяне на наблюдаващия прокурор“, каза още Гешев.