fbpx
Начало Бизнес Валери Симеонов подхвана и казината

Валери Симеонов подхвана и казината

0
2312
Валери Симеонов

Казина и игрални зали да има само в хотелите с категория „5 звезди“, в националните курортни комплекси и населени места, както и на не повече от 20 км от шосейните, железопътните, морските и речните гранични контролно-пропускателни пунктове.

Това предлагат лидерът на НФСБ Валери Симеонов и народните представители от групата в законопроект, внесен в деловодството на Народното събрание днес като втора решителна стъпка за рязко ограничаване на хазартната зависимост.

В мотивите: „Хазартната зависимост е поведенческа зависимост, която се различава от зависимостите, свързани с вещества като тютюн, алкохол, храна, наркотици. При нея хората могат да започнат с приемливо залагане за забавление и постепенно да се пристрастят, докато развият патологично разстройство. Хората, които страдат от хазартна зависимост, може да загубят всичките си спестявания, може да се въвлекат в престъпления (убийства, самоубийства, кражби, грабежи, подправяне на чекове, злоупотреби, свързани с пари), за да си набавят нужните суми пари за техния „навик“.

Като следващ етап в борбата с хазартната зависимост от НФСБ предлагат хазартни игри в казина и игрални зали да могат да се организират само в:

– Хотели с категория „5 звезди“

– В националните курортни комплекси и населени места, съгласно приложение към закона („Албена“, „Златни пясъци“, „Св. св. Константин и Елена“, „Елените“, „Слънчев бряг“, „Дюни“, „Международен младежки център – Приморско“, „Пампорово“, „Боровец“, гр. Банско)

– В радиус на не повече от 20 км от шосейните, железопътните, морските и речните гранични контролно-пропускателни пунктове

Срокът за затваряне на останалите казина и игрални зали е до 2025 г.

На казината и игралните зали, които не отговарят на горните изисквания лицензите няма да бъдат подновявани, а тези с по-дълъг срок ще бъдат прекратени на 31.12.2025 г.

Предложенията в настоящия проект са съобразени с практиката на Съда на Европейския съюз, че са допустими ограничения при осъществяването на хазартна дейност.