ДНСК обяви, че на Алепу има четириетажна сграда, но все още е укрепление

0
2033

Сградата, която се строи на плаж Алепу, е четириетажна, но все пак е укрепително съоръжение. Това установи и днешната проверка на районната дирекция на РДНСК в Бургас. Миналата година становището бе същото. Вчера бяха разпространени снимки, че на брега е изникнала цяла огромна сграда.

„Нямаме отклонение от издадените строителни книжа“, каза инж. Милен Ненчев, началник на Регионална дирекция за национален строителен контрол (РДНСК) – Югоизточен район – Бургас.

От думите му стана ясно, че строежът има издадено разрешително за етапно строителство през 2018-а година.

Той уточни, че четирите нива, които се виждат на място, не са предвидени за сграда.

„Само по себе си това представлява укрепително съоръжение. Така е отразено в проекта – единствено и само стоманобетонова конструкция. Обемите, които виждате, не представляват стаи, а носеща конструкция с цел подпиране на земните пластове, които са зад нея. Част от помещенията, които са формирани, биха могли да се използват като някакви обслужващи постройки, но те ще бъдат изцяло под земята. След като бъде завършен и вторият етап от проекта, всичко това, което виждате в момента, то ще бъде под нивото над терена – подземно“, посочи още началникът на РДНСК – Бургас, цитиран от агенция „Фокус“.

„Стената, която се вижда, също е подпорна и нейното предназначение е само и единствено да подпира земните пластове зад нея. Тя служи и като подпорна стена на пречиствателната станция, която е изпълнена – тя е подземна и се пада зад това брегоукрепително съоръжение“, каза още инж. Милен Ненчев.