Почина световноизвестният артист Кристо

0
2225
снимка: Фейсбук

Световноизвестният български артист Христо Явашев – Кристо, е починал в дома си в Ню Йорк. Той бе на 84 години.

„Кристо изживя живота си пълноценно – той не само мечтаеше за онова, което изглеждаше невъзможно, но го пресъздаваше. Художествените произведения на Кристо и съпругата му Жан-Клод де Гийебон станаха известни по целия свят и работата им продължава да е в нашите сърца и спомени”, гласи изявление на сътрудниците на Кристо във „Фейсбук“ и „Инстаграм“.
Художникът е роден на 13 юни 1935 г. в Габрово. Той е по-малък брат на българския актьор Анани Явашев, играл дълги години в Младежкия театър. Христо Явашев напуска страната през 1957 г. и първо се установява в Прага, Чехословакия, а след във Виена, Австрия, след което се премества в Женева, Швейцария.
През 1958 г. Кристо заминава за Париж, където се запознава със съпругата си, която става не само негов партньор в живота, но и в изкуството.
Негови работи са опаковането на сградата на Райхстага в Берлин и на най-стария мост в Париж, опъването на 38-километрови платнени завеси в Калифорния и разполагането на платнени портали в Сентръл парк в Ню Йорк.