Борисов за магистрала „Европа“: Като тръгнеш от Белград, в Бургас вечеряш

0
1330

Работата по изграждането на АМ „Европа“ и „Балкански поток“ вървят с отлични темпове. 17-километровата отсечка между Драгоман и Сливница може да е готова още тази година. А КОВИД-19 няма да попречи на проектите. Това стана ясно след като премиерът Бойко Борисов и сръбският президент Александър Вучич облетяха с хеликоптер района.

Напредва и изграждането на 14,5-километровия участък между ГКПП „Калотина“ и Драгоман.

Като оглеждаха строителството на магистралата от хеликоптера, Борисов обясни на Вучич, че вече сме направили „Тракия“ и „Марица“. И при завършването на „Европа“ от Белград до Бургас и Истанбул ще се пътува само по магистрала, без нито един светофар.

„Като тръгнеш от Белград, в Бургас вечеряш“, каза Борисов.

Държавните мъже инспектираха и строителството на „Балкански поток“. Борисов подчерта, че проектът е важен не само за България и Сърбия, но и за целия регион.

„Целта ни е постигането на пълна диверсификация чрез осигуряване на възможност да бъде докарвана газ от различни източници – от САЩ, Русия, Азербайджан, Катар, Саудитска Арабия. Изграждането на „Балкански поток“ се извършва честно, открито и с помощта на Европейската комисия, като се спазват всички изисквания на третия либерализационен пакет“, обобщи премиерът във Фейсбук.

“Където има газопроводи, няма войни“, каза още той.

Общата дължина на газопровода е 474 км., като в момента по него работят над 1600 души. По време на пика на строителните дейности през юли и август броят на работниците ще се увеличи до 3500 души. Огромен труд се полага. Близо 70 археологически обекта са открити по трасето, като строителството се осъществява под надзора на специалисти с оглед на опазване на културното наследство на страната ни. Разходите за археологическа дейност досега са около 18 млн. лева“, написа Борисов в социалната мрежа.