Преписан ли е списъкът на братя Бобокови от книгата „Най-богатите българи“

0
2791

Списъкът с милионери и милиони, пуснат вчера след обиск на имоти на бизнесмените братя Бобокови, които се оказаха участници в схема за отпадъци покрай ареста на зам.-министъра Красимир Живков, са преписвани от книга на журналиста Григор Лилов.

Това пише e-vestnik. Според медията, това става напълно ясно, ако човек сравни числата и имената от раздаден на медиите списък от обиск в имоти на бизнемените братя Бобокови.

След ареста на братя Бобокови, прокуратурата представи на медиите сензация – списък имена на емблематични фигури на прехода, срещу които са изписани парични суми, както се твърдеше в официалното съобщение. Списъкът бил иззет при обиск от дома на Атанас Бобоков.

Това би трябвало да бъде доказателство за престъпна дейност на двамата братя бизнесмени. Списъкът според прокуратурата е правен на гърба на снимка. Срещу всяко име има отбелязани големи суми с милиони, обясняват от прокуратурата. Няма повече пояснения какви са тези суми и каква връзка имат с обвиненията за внос на опасни отпадъци (заводът на Бобокови за акумулатори работи с вторични суровини от стари акумулатори, обичайна практика за всеки подобен завод по света).

Оказва се, че числата се преписани едно към едно от книгата на журналиста Григор Лилов „Най-богатите българи“. Тя има два тома – книга първа и книга втора, всяка по над 500 страници, издадени 2003-2004 г.

Имената и числата към тях в списъка са преписани от книга първа, която обхваща данни до 2003 година.

Към справката са дадени списък на негови фирми, които при някои като Васил Божков изпълват повече от една-две страници. И накрая на текста за всеки богат българин има заключение от Григор Лилов „Оценка на богатството”, изписана в милиони левове или милиони долари.

И ето какво се вижда от „Най-богатите българи“ на Григор Лилов, книга първа, оценка на богатството:

Георги Гергов – 35-40 млн.
Гриша Ганчев – 150-200 млн.
Дарина Павлова – между 15 и 150 млн.
Сашо Дончев – близо 50 млн.
Радосвет Радев – над 100 млн.

Лора Виденлиева – 30 млн.
Емил Кюлев – около 350-400 млн.
Тихомир Каменов – около 100 млн.
Валентин Златев – 150-200 млн.
Атанас Тилев – 45 млн.
Алексей Петров – над 150 млн.

И т. н. тези имена и числа напълно съвпадат с имената и числата от списъка иззет от дома на Атанас Бобоков.

Дори за самите Бобокови Григор Лилов е написал оценка за богатството им – над 60 млн. долара. В списъка пише: „ние – > 60 $“ („над“ е написано със знак >, не с думи).

Препечатано от e-vestnik