Ревизоро обяви, че в МОСВ той уволнява и не знае за натиск над служители

0
1028

„Не мога да коментирам ареста на заместник-министъра на околната среда и водите Красимир Живков. Аз помогнах за всичко, което поиска от мен прокуратурата вчера”.

Това каза пред Нова телевизия министърът на околната среда и водите Емил Димитров – Ревизиро.

„В министерството аз имам правото да уволнявам, а не заместник-министърът. Уволненията се извършат от мен и на регионалните структури – директорите. Техният състав обаче се уволнява по места от преките ръководители”, добави министърът на околната среда и водите.

„Попитах дали има уволнения в структурата с отпадъците и се оказа, че има – една жена, миналата година, която се е справяла слабо с дейността си. Тя обаче не е отговаряла за тези неща”, коментира още Димитров.

Той каза, че при него не е идвал никой, за да се оплаче от упражнен натиск от страна на зам.-министъра. „Не виждам как може да притиснеш някого, защото нещата минават през няколко човека. Още повече, че нотификациите са от чужбина”, категоричен беше ресорният министър.

Думите му са по повод изнесените от прокуратурата данни, че Красимир Живков е участвал в престъпна схема за износ на отпадъци, главно към Италия, като е оказвал и натиск на служители в министерството да подписват становища, в противен случай ги е уволнявал.

На въпрос дали има създадени условия да не се проверява и да се гори или третира нещо, което е забранено, той отговори така: „Аз платих от джоба си един център, който да наблюдава вноса в България. Не ми е било детска мечта. Както сега има 240 депутати, да дойде по-достойният – изобщо няма да го бавя. Но някак си все на мен се случва”, обясни той и допълни, че е коментирал проблемите, притесненията и плановете си с главния прокурор и премиера.

Емил Димитров посочи, че се среща периодично с Иван Гешев, за да разговарят. „За 40 дни успяхме да овладеем границите, успяхме да се разберем с бизнеса, който внася отпадъци легално – това да става през пристанищата, с влакове и под контрол. Разбрахме се и ако бъде внесен отпадък с фалшиви документи, къде ще попадне”, каза той.

Министърът на околната среда и водите подчерта, че е създадена „стройна схема” и заводите, които са горили отпадъци, вече няма да го правят. „Оставили сме циментовите заводи само на три места, където да контролираме”, заключи Емил Димитров.

Арестът на заместника му звучал „неприятно”. Добави, че е заел поста по време на подобна акция, при която изведоха предшественика му Нено Димов. „Аз отивам, за да изкарам мандата на коалицията. Не съм искал това място. Ако има по-достоен, веднага да идва”, категоричен бе министърът.