Жена осъди Столична община – счупила си и двете ръце заради криви плочки

0
1242

Жена е осъдила Столичната община за 12 000 лева, след като се спънала и си счупила ръцете в центъра на София

Инцидентът е станал на 23 май миналата година на ул. „Уилям Гладстон“, до паркинг, непосредствено преди кръстовището с ул. „Рачо Димчев“.

Жената на 70 г. вървяла по тротоара с дъщеря си и се спънала в настилката от разбити, липсващи и разкривени тротоарни плочки. При падането счупила и двете си ръце, а лицето ѝ било в кръв. След това била откарана в болница, където ръцете ѝ били гипсирани и в продължение на месец имала нужда от помощ, за да се обслужва.

Жената е завела дело срещу общината по Закона за задълженията и договорите, като настоява за обезщетение от 40 000 лева. От своя страна пък общината е пледирала, че вредите на пострадалата не са доказани, а исканото обезщетение е завишено, пише правния сайт „Лекс“.

Състав на Софийския градски съд (СГС) с председател Радост Бошнакова е решил, че справедливото обезщетение е 12 000 лева, макар да признава за доказани изпитаните от жената страдания, включително и заради напредналата ѝ възраст.

Според съда е безспорно, че става дума за общински път, за който Столичната община има задължение да полага системни грижи и да осигурява нормалната му експлоатация.

„Ответникът не установи в процеса на доказване да са предприети действия по обезопасяване на повредените тротоарни плочки на пътното платно на ул. „Уилям Гладстон“, а и не го твърди“, се казва в решението на съда.

В него се посочва още, че след като тротоарните плочки са били разбити, разместени, а части от тях и липсващи, но не са били и обезопасени, то това е създавало реална опасност за безопасното придвижване. Общината е трябвало да възложи на свои служители или на други поддръжката на пътя, но това не е било сторено.