Зетят на Софиянски ще държи най-високи цени на Градина и Перла това лято

0
1411

Министерство на туризма упорито прокламира, че тази година на морето заради кризата в туризма, предизвикана от коронавируса, чадърите и шезлонгите ще са безплатни или поне на по-ниски цени.

Всички концесионери се съгласиха, списъкът къде колко ще струва сянката на плажа вече е публикуван.

Впечатление прави обаче при два плажа – Градина – централен плаж част 2 и плаж Перла.

Особено е положението на плаж Градина. Плажът там е раздлен на три. В част 2, чийто наемател държи и Перла, е предложил цена за плажните принадлежности от по 8 лв. и 6 лв. и за двете ивици. Това са единствените два плажа, които почти не намаляват цените за сезона въпреки желанието на Министерство на туризма.

За това, че някои концесионери не се съобразяват с предложението на министерството да намалят цените призна и министърът Николина Ангелкова пред бТВ. „Договорите с фирмата датират отпреди създаването на Министерство на туризма, когато цената на чадъра и шезлонга бе вкарана като компонент от конкурса, тоест в договорите няма максимално определена цена за плажните принадлежности. Формално стопанинът и на двата плажа е спазил изискването на закона – предложил е намалена с поне 50 на сто цена спрямо миналогодишните, които са били над 15, дори 20 лева“, обясни Ангелкова. А от думите й стана ясно, че един и същи човек държи двете ивици – плаж Градина 2 и Перла. Само че на първия плаж е наемател, а на втория – концесионер.

Проверка показва, че Градина – централен част 2 е била отдадена под наем на 30 май 2016 г. Победител в търга за плаж „Градина-Централен-част 2“ е столичната фирма „Л Л И М“ ООД с управител Лъчезар Йорданов. Дружеството е предложило най-голяма годишна наемна цена в размер на 66 666 лв. с включен ДДС.

Тъй като срокът на договора е към края си, на 18 март стана ясно, че след изтичане на договора за наем „Градина“ ще отиде при софийската фирма „Алфа Дилеа“ ЕООД за срок от 20 години, като за нея няма данни да се е занимавала с подобни дейности и преди. Дружеството е собственост на българския гражданин Димитър Христов и на кипърската е офшорка „ДЛА Индъстриз Лимитид“, която държи мажоритарния дял. Христов е собственик и на петролната компания „Роял петролеум“. Името на кипърската фирма пък изплува покрай скандалните сделки на „Софийски имоти“ от началото на века – и по-конкретно около имоти в Южния парк.

На плаж Перла пък концесионери са Лъчезар Захариев и адашът му Лъчезар Йорданов. Последният е зет на бившия кмет на София Стефан Софиянски – женен е за най-голямата му дъщеря Елена.

Договорът за концесията на Перла е с фирма „ИТС 2005“ АД, сключен за 20 г. през 2009 г.

Така става ясно, че макар и с различни фирми – наемът на Градина централен част 2 и на Перла се стопанисват от един и същи човек, който заради стари договори не може да бъде принуден да намали цените на плажните принадлежности, каквото обещание даде министър Николина Ангелкова за спасяване на туризма и с цел да бъде посетено морето ни от повече българи.

Ето цените на чадър и щезлонг на всички останали плажове 

Министерството на туризма публикува пълния списък с цените на плажните принадлежности за това лято. От 132 ивици за шезлонг и чадър няма да се плаща нито стотинка на 23 плажа. В останалите цените варират между 1-5 лева. Изключение са само два плажа – централната част на Градина – Градина 2 и Перла. Там цените за чадър са съответно 8 лева и 6 лева.

Безплатни ще са чадърите и шезлонгите на плажовете Шкорпиловци-юг, Обзор-юг, Козлука, Делфин, Елените 2, Ахелой, Бургас-север, Бургас-централен, Атанасовска коса, Росенец-север, Каваци-север, Каваци-юг, Дюни-юг, Дюни, Приморско-централен, Младост ММЦ, къмпинг „Нестинарка“, къмпинг „Юг“, Мечата дупка 2, Лозенец, Попски плаж 5, Царево-централен, къмпинг „Делфин“.