Официално: ДДС 9% за книги и ресторанти от юли

0
1021

Парламентът прие на първо четене предложението на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ за 9% ДДС за ресторанти, хотели и книги.

То бе подкрепен със 107 гласа „за“, „против“ – 1 и „въздържали се“ -68.

Бе прието също осигуряване на ваучери за настаняване с номинална стойност 210 лв. за хората на първа линия в борбата с коронавируса.

Новата мярка е временна, трябва да започне да действа от 1 юли и да остане в сила до края на 2021 година. Около нея управляващите от ГЕРБ и „Обединени патриоти“ се обединиха като средство за преодоляване на част от негативните икономически последици, причинени от епидемията от коронавируса. Хотелиерският е ресторантьорският бранша бяха едни от първите засегнати, чиито обекти останаха затворени през цялото време на извънредното положение.
Въпреки несъгласието на финансовия министър Владислав Горанов, според когото диференцираната ДДС ставка за някои стоки и услуги може да доведе до увеличение на общата ставка на 24%, както и до повишаването на някои преки данъци, промяната получи подкрепа от управляващото мнозинство.
Вносителите вече заявиха, че мярката може да бъде отменена предсрочно, ако докаже своята неефективност.

Депутатите отхвърлиха още пет законопроекта, свързани с ДДС.

9% ДДС ставка предлагаха от ПГ на БСП за храни, лекарствени продукти и медицинските изделия. „За“ законопроекта гласуваха 66 народни представители, „против“ – 46 и „въздържали се“ – 69.

От ДПС предлагаха ставката на данъка да е 9% за детските храни за деца до три години и детските фармацевтични продукти, включително памперси.

“Воля“ бяха предложили предложили данъчните ставки за ползване на услугите на фитнес центрове и спортни зали, свързани с физически упражнения и спорт, да бъдат в размер на 9%.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете Вашият коментар
Моля, въведете Вашето име