КС допусна искането на президента за закона, който въвежда епидемична обстановка

0
1985
Румен Радев

Конституционните съдии единодушно допуснаха искането на президента Румен Радев за установяване на противоконституционност на два текста в Закона за здравето, свързани с въведената на 14 май извънредна епидемична обстановка.

Съдиите са дали едномесечен срок на заинтересованите страни, за да дадат становище по промените.

Заради спецификата на оспорвания закон Конституционният съд е изискал становища, освен от юристи, и от вирусолози.

По информация на БНР, за да може да се ориентира в спецификата и опасността от заразата от Covid-19 и да прецени дали ограничения на правата на гражданите са реципрочни на тях, съдът иска да чуе мнението на вирусолозите като Тодор Кантарджиев и Атанас Мангъров, и на председателя на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски.

След като получат становищата, конституционните съдии ще се произнесат по искането по същество, което, ако междувременно не бъде удължена извънредната епидемична обстановка, ще стане след края ѝ – 14 юни. Съдия-докладчик е Павлина Панова.

Румен Радев оспорва въвеждането на извънредната епидемична обстановка с решение на Министерския съвет и възможността тя да бъде безсрочна. Според него, с промените в здравния закон се допускат ограничения на основни права – като правото на придвижване и труд, без да се посочва докога, а преценката се прехвърля на правителството.

Противоречие с Конституцията Румен Радев вижда и в разпоредбите, свързани с хипотезите, при които държавният главен инспектор оценява епидемичния риск.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете Вашият коментар
Моля, въведете Вашето име