Варненският залив почерня до Галата, мъртва риба на брега на езерото (ВИДЕО)

2
2217

Варненският залив и голяма част от морето край Варна почерняват с всеки изминал ден, а днес на брега на Варненското езеро е изплувала тонове измряла риба, показва видео.

За проблема се вижда от снимки, видеа и дори сателитни снимки в социалната мрежа. Институтът по океанология е заснел морето и с дрон.

Варненци твърдят, че виждат с просто око как огромна част от водите на Черно море е с черен цвят дори от терасите си.

Смята се, че замърсяването идва от Варненското езеро, което се влива в него.

Причината, че от месеци всички отпадни води от фекалната канализация на варненския кв. „Аспарухово“ се изливат във Варненското езеро заради авария с подводния тръбопровод, който свързва квартала с пречиствателната станция в с. Тополи.

Собственик на тръбопровода е община Варна, а негов оператор – местното ВиК дружество.

Засега не е ясно колко дълго продължава изливането на водите и откога е проблемът, но той се вижда вече с просто око.

Смята се, че тъмното оцветяване е от едноклетъчни организми, чието бурно развитие е индикатор за органично замърсяване на водите, тоест фекалиите.

Очевидци твърдят, че замърсяването вече е толкова голямо, че тръгва от Варненския залив към Галата, на юг покрай плажовете докъм местностите Паша дере и Родни Балкани.

Окръжната прокуратура във Варна е започнала проверка по случая.

От община Варна официално съобщиха, че е започнал ремонт на дефектиралата част на тръбопровода, пише местният сайт maritime.bg. Утре ще се премине към изваждане на част от тръбопровода, като се работи съвместно с ИА „Морска админисатрация“.

Според учени от Института по океанология обаче е възможно причината за оцветяването на морето да е цъфтенето на два различни вида фитоплактони при водораслите.

Разпространява се замърсяването из Варненския залив

Разпространява се замърсяването из Варненския заливВидео : Нова Варна За повече информация : Novavarna.net/?p=336703 ➡️Бъдете информирани и четете Нова Варна – novavarna.net➡️Абонирайте се за още интересни видеа от Варна и региона: https://www.youtube.com/channel/UC_vBe1pUBtbAw4I5K_V6QDA?sub_confirmation=1

Публикувахте от Нова Варна в Сряда, 13 май 2020 г.

 

Публикувахте от Nikolai Gurov в Вторник, 19 май 2020 г.

 

2 КОМЕНТАРИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете Вашият коментар
Моля, въведете Вашето име