Каракачанов: Трябва да се наваксва с маски и ръкавици за армията

0
1951

Трябва да се наваксва с маски и ръкавици за армията, за да се изпълни разпореждането на здравния министър, заяви в предаването „Тази сутрин“ по БТВ вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Коментарът му бе във връзка със заповедта по улиците да се излиза само с маска.

„Защитни костюми има за армията, но те са за остра нужда. Имахме 200 000 бройки, от които предоставихме 20 000 и плюс 20 000 за спешни нужди. Няма опасност да пострадат големи формирования, ограничили сме и учения и обучения“, добави вицепремиерът.

Ако се наложи армията да помага на полицията, няма да е с танкове и артилерия, категоричен е вицепремиерът.

Каракачанов заяви, че засега не се е обсъждало удължаване на извънредното положение и допълни, че ситуцията се следи в движение. Удължаване може да има след 13 април, въпросът е докога, каза лидерът на ВМРО.

„Два са случаите на заразени военнослужещи – единият е подполковник от многонационалната дивизия в Румъния, който е настанен в Инфекциозната болница в Букурещ. Другият военен е от Косово – той е под лекарско наблюдение в Пловдив“, каза министърът на отбраната.

„Контингентът за Афганистан не замина заради лошите метеорологични условия вчера, а не заради заболяване. Но всички са тествани и са здрави, така че с контингента всичко е наред, каза още Каракачанов. Връщащите се от Афганистан 160 по същия ред ще бъдат тествани и поставени две седмици под карантина“, обясни Каракачанов.

„Военните могат да отменят полицаите по границата, за да могат те да следят за спазване на мерките във вътрешността на страната“, каза още Красимир Каракачанов.

„Засега армията участва виждате с какво – шеф на щаба е ръководителят на ВМА, участва с едно от предприятията си, което шие маски, участва с бригадата си за логистика, която оборудва 4 болници в 4 града на България за всеки случай. Много хора спекулират, включително депутати от опозицията, какво ще прави армията с танковете по „Витошка“, примерно. Ако се наложи да помага на полицията, няма да го прави с танкове и артилерия. Но можем да заместим жандармерията и гранична полиция на границата, за да могат полицаите да се съсредоточат в населените места. Или ще помага в охраната на стратегически обекти. Но не си го представяйте да тръгне с танкове и бронетранспортьори“, изтъкна Красимир Каракачанов.

НАТО няма ангажимент да поддържа складови наличности, това е задължение на националните армии, каза Каракачанов по повод на коментарите дали алиансът е готов за бактериологична война.

Красимир Каракачанов коментира и приемането на Северна Македония в НАТО. Крайно време беше Северна Македония да се откъсне от старата ос на влияние с антибългарски привкус, каза министърът. Но добави: „Дано си научат и урока по история. Защото без това влизането в ЕС ще е трудно.“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете Вашият коментар
Моля, въведете Вашето име