Искаме да купуваме 30 000 бавни теста от Южна Корея

0
1011

Премиерът Бойко Борисов е заявил интерес от страна на българското правителство за купуване от Република Корея на 30 000 PCR теста за диагностициране на коронавирус месечно, съобщи правителствената информационна служба.

Това е станало по време на телефонен разговор между Борисов и президента на азиатската страна Мун Дже Ин.

Държавният глава на Република Корея обеща да провери и в най-кратки срокове да отговори какви количества от тестовете и кога могат да бъдат изпратени в България.

„Република Корея е готова да сподели опита си, солидарно с приятелска България, както с приложението на лекарства, така и на медицински консумативи и тестове“, каза още президентът Мун Дже Ин пред премиера Бойко Борисов, цитиран от пресслужбата на Министерския съвет.

В разговора между двамата Борисов е бил запознат с опита на корейците, че за подпомагане на ранното откриване на вируса и ограничаването на разпространяването му корейската държава е увеличила тестването на гражданите си с тестове PCR реакция, включващи набор за изолиране и доказване на РНК (рибонуклеинова киселина) на COVID-19, т. нар бавни тестове.

Борисов и Мун Дже Ин се съгласили, че България и Република Корея са предприели едни от най-адекватните мерки за опазване на здравето на своите граждани и за излекуване на застигнатите от новия вирус пациенти, пише още в съобщението.

„Бихме желали отличното сътрудничество между нашите две страни да продължи, тъй като само така успешно ще преодолеем безпрецедентното предизвикателство – пандемия от COVID-19″, казал още Борисов.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете Вашият коментар
Моля, въведете Вашето име