Дончев: Правим всичко възможно, за да смекчим последиците от кризата

0
805
Томислав Дончев

Надяваме се в началото на лятото тази криза да е зад гърба ни, заяви вицепремиерът Томислав Дончев в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия. Той допълни, че държавата ще направи всичко възможно, за да смекчи последиците от нея. Но не се нае да прогнозира дали ще се наложи удължаване на извънредното положение.

„Ако се наложи, няма да се поколебаем да вземем още по-строги мерки срещу разпространението на коронавируса – тотално карантиниране на рисковите групи – възрастни хора и такива с хронични заболявания или излизане от къщи само с декларация или смс”, отсече Томислав Дончев. Той подчерта, че управляващите опитват всячески да свалят товара, който носи здравната ни система.

Вицепремиерът обясни, че се разработва ново приложение, което да дава информация за развитието на епидемията от коронавирус у нас и как това засяга всеки отделен гражданин.

„Ние от дни разработваме виртуална система. В рамките на седмицата ще я представим. Тя ще е достъпна за гражданите. Там всеки ще може да проверява, ако има симптоми, дали е бил в контакт със заразен, например. Това ще може да се изтегли като приложение на мобилния телефон. Там може да се отбележи, че излизаш. Тази система ще бъде представена в четвъртък“, каза Томислав Дончев. И не скри, че може да има времево ограничение т.е. колко дълго сме навън, както и периметърът – докъде ще можем да ходим.

„По-строгите мерки са планирани все пак, готови са като документи, просто не са задействани. Основно става въпрос за ограничаване на причините за излизане – например да са само до аптека или магазин или по работа“, каза още той.

Томислав Дончев изрази мнение, че няма да се усети недостиг на болнични легла, защото в полеви лечебни заведения могат да се превърнат още десетки помещения у нас.

Вицепремиерът коментира и мярката, според която в продължение на три месеца държавата ще изплаща 60% от заплатите на служителите на затруднените компании. „Трудно е да се предвиди колко фирми ще се възползват. Но тези наши действия имат за цел да дадат шанс на работодателя да не изпраща работниците си на борсата”, коментира Дончев и добави, че някои малки бизнеси може впоследствие да се рестартират, но за големите това ще е трудно.

Не искаме масови фалити – работим и мислим за самонаетите лица, те са около 100 000, каза в отговор на въпрос от водещите на предаването Томислав Дончев. „Държавата ще се опита да атакува максимално, за да смекчи удара“, добави вицепремиерът.

Според Томислав Дончев, чак след „убиването на пика“ на епидемията е редно да се говори за масово тестване, за да се види колко хора всъщност са изкарали болестта.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете Вашият коментар
Моля, въведете Вашето име