Нови 17 случая, 9 са в тежко състояние

0
2543

Нови 17 случая на коронавирус у нас, така общият брой на заразените става 293.

Девет от заразените са в тежко състояние. Те са интубирани, 5 от тях са в Пирогов, един в УМБАЛ „Св. Анна“ и трима в благоевградската болница.

99 души в страната са настанени в болници в средно тежко и тежко състояние, 53 от тях в софийски лечебни заведения.

Няма приети за болнично лечение деца.

13 медици са с положителни проби, по-голяма част от тях са се завърнали от екскурзии в чужбина. Двама са заразените полицаи.

Това обяви на следобедния брифинг във Военномедицинска академия председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Новите случаи са: в София – 13, в Пловдив – един, във Варна – един, в Сливен – един, в Пазарджик – един.

Днес е изписан още един пациент и така броят на оздравелите стават общо девет души. За изписване се подготвят още четирима души.

Сутринта пък стана ясно, че от новозаразените трима са от Бургас. Става дума за две деца – на 3 г. и на 8 г., които са контактни с един от докторите с коронавирус.

22-годишна жена също е заразена, като тя е с история от Англия, уточни ген. Мутафчийски.

В Пловдив има още четири нови случая, в София също са четири и един в Кюстендил.

Няма нови интубирани пациенти. До този момент са направени 6454 теста, информира още ген. Мутафчийски. И подчерта, че болничните легла за заразени с вируса вече са 7473, като броят им е десетократно увеличен.

„И пак искам да върна на това, че младата възраст не е гаранция, че не боледуваме, напротив, боледуват, какво виждате нашите пациенти – 80 процента са в групата, която уж не е застрашена. Те си боледуват“, добави ген. Мутафчийски.

Той обяви, че вече са разработени препоръки за освобождаване на болни, които не са изчистени от вируса, но са в добро общо състояние.

„Те ще престояват в домашна карантина и когато навършат 21 дена тогава ще бъде направен повторен тест. Излекуваните дали два отрицателни теста си остават в къщи с 30 дни болничен“, посочи Мутафчийски.

„Намираме се в началото на епидемията, но сме категорично нагоре. От три дни се катерим с по 10-14% увеличаване на заболеваемостта“, уточни той.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете Вашият коментар
Моля, въведете Вашето име