Kриза в туризма – в България са отседнали едва 1025 туристи

0
1323
Николина Ангелкова

Туристите в България в момента са общо 1025, съобщи министър Ангелкова.

„Изключително тежко е състоянието на туристическия бранш в момента. Туризмът е спрял в целия свят. Ситуацията е много динамична и непредвидима. Безпокои ни най-много, че няма яснота кога ще приключи тази ситуация и е много трудно да се планира“, заяви пред bTV министърът на туризма Николина Ангелкова.

„Ситуацията е много тежка и за първи път секторът изпада в такава безпрецедентна криза в световен мащаб. Авиацията буквално също е спряла“, добави Ангелкова.

„Към момента ни е трудно да прогнозираме ще има ли летен сезон, готови сме с различни варианти. Обсъждаме да участваме в изработването на кризисна рекламна кампания и мерки, насочени към запазване на летния сезон. Искаме да бъдем оптимисти. Ако имаме летен сезон, макар и късен, нашите мерки са насочени към насърчаване на вътрешния туризъм, не се знае кога ще се възобновят полетите. Обсъждаме ваучери за почивка, безплатни чадъри и шезлонги, специална кампания за насърчаване на българския туризъм. Правим всичко възможно. На първо място е здравето на хората“, каза тя.

„Ще предложим ваучери, препоръчваме ако е възможно потребителите да приемат ваучер до 24 месеца. Това, което ЕК даде като препоръки, е такъв ваучер да бъде осигурен. Ако туроператорът изпадне в несъстоятелност, това няма да навреди на потребителя. Ще може парите им да бъдат възстановени или той да бъде прехвърлен към друг туроператор“, каза Ангелкова.

Тя апелира за единност и солидарност, да се приеме ваучерът от потребителите, ако имат възможност. „Дали сме възможност за пренасочване на пътуването за друга дата до 24 месеца и възстановяване на сумата, така ни задължава директивата“, подчерта още министърът.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете Вашият коментар
Моля, въведете Вашето име