Боил Банов имал екшън план за спасяване на културата

0
1203

Министърът на културата Боил Банов има екшън план за сектора, който е сред най-засегнатите от извънредното положение, тъй като бяха отменени всички спектакли.

„Имаме екшън план – имаме възможност за преструктуриране на средства, да отворим програми за обезпечаване и подпомагане както на директно самонаети лица през проекти, така и на реализиране на техни спектакли“, заяви Банов пред БНТ.

„При всички положения, ние ще преведем нашите хора на другия бряг“, подчерта той. По думите му е наивно да се мисли, че тази година провеждането на фестивали може да се случи.

Банов обаче подчерта, че продължава анализът какви точно средства ще са необходими. Той обясни, че утре ще се проведе голяма онлайн среща с целия сектор.

„Има една тежка специфика в сектора – не е просто този ден или месец затваряне, от това много страда планирането. За да се изложи една галерия или да се осъществи спектакъл, всичко това е подготовка с месеци наред и сега то отпада, което е много тежък удар. Ще намерим решение със сигурност“, категоричен е министърът.

Банов обясни, че сега най-важното е да се уточни кои са секторите и лицата, които имат нужда от спешна помощ. Той е категоричен, че хората от свободните професии са ключови в областта на изкуството. „За съжаление, в момента всеки може да си позволи да бъде популист – да говори неща, които не знае как ще се случат“, допълни той.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете Вашият коментар
Моля, въведете Вашето име