ГЕРБ и СДС с идея как да помогнат на малките и средни предприятия в София

0
667

Съветниците на ГЕРБ и СДС в Столичния общински съвет предлагат механизъм за облекчаване на последиците от кризата за бизнеса – създаване на нов „Гаранционен инструмент за подкрепа на малкия и среден бизнес в столицата“ от Общинския гаранционен фонд за малки и средни предприятия. Това съобщи председателят на комисията по финанси Георги Георгиев във Facebook.

Фондът ще издава гаранции пред банки по кредити на малки и средни предприятия от Столична община, чиято дейност е засегната от извънредното положение и които изпитват недостиг на оборотни средства.

Предвиден е общ лимит на гаранционната схема, в рамките на която Фондът ще издава гаранции от 1 млн. лв.

Покритието на гаранциите от Фонда ще обезпечава до 80% от главницата на кредити с максимален размер от 10 000 лв. или тяхната валутна равностойност.

Изискванията към фирмите ще са:

– да отговарят на Закона за малки и средни предприятия.

– седалището или дейността да са на територията на Столична община.

–  да развиват дейност в сектори, засегнати от въведените извънредни мерки.

– Предназначението на гаранционния инструмент е да споделя кредитния риск по банкови кредити, усвоявани за покриване на възнаграждения на служители; осигурителни вноски; публични задължения; текущи разходи, свързани с дейността на фирмите (разплащания с доставчици, наеми и др.)

Гаранциите ще са валидни до 24 месеца от датата на тяхното издаване. Малките и средни предприятия няма да дължат такси и комисионни по издадените гаранции.