Китай пребори коронавируса. Българин разказва как се е случило

1
52822
снимка: metro.co.uk

Българин, живеещ в Китай, Пекин, обяснява как страната се е справила с бързото разпространяване на коронавируса.

Ангел Божилов е написал следния пост в социалната мрежа, като съвети към българите. Ето какво се казва в него:

„Аз и семейството ми живеем в Пекин, Китай. Това ми дава възможност да наблюдавам развитието на епидемията с коронавирус от близко.

След като Китай откриха огнището на вируса в град Wuhan, държавата се мобилизира изключително бързо. В рамките на 1 седмица се затвориха основните пътища, ограничиха се много полети, затвориха се всички обществени места, голяма част от ресторантите и т.н. Всичко това се направи с цел овладяването на разпространението на вируса. ЗАБЕЛЕЖЕТЕ!! TOВА СТАНА САМО В РАМКИТЕ НА ЕДНА СЕДМИЦА!!! КИТАЙ Е 1 милярд и 400 милиона население и се организира много по бързо, от колкото малка държава като България!

Второ , китайците като нация са изключително сплотени, което помага до голяма степен за овладяването на вируса. Абсолютно всички носят предпазни маски, дори и в градове и места, където няма голяма концентрация на болни. Във всички молове и супер маркети се проверява стриктно температурата на всеки един клиент. В Китай е наказуемо, ако имаш подозрения, че си болен и не си го съобщил! Някой хора влизат в затвора за подобна проява. Голяма част от болните сигнализират предварително към медицинските поделения, което е знак за някаква отговорност към обществото.

Благодарение на добрата организация на всички нива, скоростта на разпространение на вируса започна да намалява, което е знак за подобрение на ситуацията.

Много хора ме питат кога ще свърши епидемията. Никой не може да каже!! По прогнози на кит. правитество – края на Април , средата да Май. Но това са само прогнози!

За нещастие обаче, както всички знаем, вирусът се разпространява и в Европа, и то с изключително бързи темпове.

От скоро има случаи на заразени и в България, което лично мен, ме плаши изключително много! По мое мнение, България няма финансовия и човешки ресурс, за да отговори адекватно на подобен тип вирусно заразяване – няма достаръчно болнични легла, линейки, ресурс и т.н. да се справи с голям брой заразени. Още повече, пренебрежителността и наивността на българите, които винаги си мислим, че едно нещо докато не ни дойде на главата, не ни трябва да го мислим, е изключително обезпокоителна. ИМАЙТЕ В ПРЕДВИД, ЧЕ В КИТАЙ ЛЕЧЕНИЕТО НА ВСИЧКИ БОЛНИ Е НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНО!!! Не съм убеден, че в БГ правителството може да предложи подобна подкрепа.

Не е вярно, че само възрастни хора умират. Има също така изключително много млади хора и дори – деца и бебета, които са заразени в Китай!

Не говоря всички тези неща, за да всявам паника във вас. Казвам ги, за да може правилно да ориентирам по-разумните от вас. ВЗИМАЙТЕ МЕРКИ!!! НОСЕТЕ ПРЕДПАЗНИ МАСКИ!!! ВИРУСЪТ ИМА НЯКОЛКО ДНИ ПРЕХОДЕН ПЕРИОД, В КОЙТО ДОРИ БОЛНИЯТ НЕ ЗНАЕ, ЧЕ Е ЗАРАЗЕН. И МЕЖДУВРЕМЕННО МОЖЕ ДА ГО ПРЕХВЪРЛИ НА ВСЕКИ, КОЙТО Е В КОНТАКТ С НЕГО, БЕЗ ДА ПОДОЗИРА!!!!

ПОДДЪРЖАЙТЕ ДОБРА ХИГИЕНА, МИЕНЕ НА РЪЦЕТЕ СЛЕД, КАТО СЕ ПРИБЕРЕТЕ ОТ ВЪН, Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО. ИЗБЯГВАЙТЕ МЕСТА С КОНЦЕНТРАЦИЯ НА МНОГО ХОРА!!!

Паниката на моменти е хубаво нещо, защото кара хората да взимат нещата на сериозно, което е значително по-добре от пренебрежението. Вирусът се разпространява експоненциално. Днес болният е 1 , утре са 4, след 1 седмица са 200 и т.н.

Вече си стоим над 1 месец в къщи и сме ограничили излизането максимално, с цел предпазване на нашето семейно здраве. Разбира се, понякога излизаме, но за кратко“.

В същото време Китай обяви, че пикът на епидемията от коронавирус в страната е преминал, предаде Би Би Си.

От здравното министерство в Пекин са съобщили, че през изминалите седем дни в централната провинция на азиатската държава Хубей с изключение на град Ухан не е бил регистриран нито един нов случай на инфекцията.

По-рано властите в западния Синцзян уйгурски автономен окръг са обявили, че в региона през последните двадесет дни не е имало нито един човек, инфектиран със смъртоносното  заболяване.

Хората, които бяха приети в здравни заведения със симптоми на коронавируса, вече са изписани.

Заболяването тръгна от Ухан в края на 2019 г. А след като вирусът се разрастна, градът бе блокиран, а Китай спря полети, граници и се обяви под карантина.

1 коментар

  1. Как да се предпазваме,като в нито една градска аптека в Сливен ,няма предпазни маски.Би трябвало дори да се раздават безплатно в такива ситуации.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете Вашият коментар
Моля, въведете Вашето име