Най-накрая! България ще си купи хеликоптери-линейки

0
1616

Министерството на регионалното развитие получава 20 млн. лв по оперативна програма „Региони в растеж“, с които правителството ще закупи хеликоптери-линейки.

Това съобщи народният представител Димитър Главчев от ГЕРБ в парламента.

Очаква се с тези средства да бъдат купени поне два медикоптера, а голяма част от отпуснатите средства ще бъдат похарчени за обучаване на персонал, построяване на хеликоптерни площадки и поддръжка на машините, добави зам.-министърът на регионалното развитие Деница Николова.

Линейките ще се използват в критични ситуации, донорски мисии и планинско спасяване. Поръчката на летящите линейки ще бъде обявена до два месеца, но не е ясно все още къде ще бъдат изградени хеликоптерни площадки за тях. Засега такава площадка ива МБАЛ „Св. Ана“ в столицата.

България все още е единствената страна от ЕС, която няма развита въздушна Бърза помощ.

„Закупуването на две въздушни линейки е мечтано от много поколения планински спасители. Много често имаме пациенти, които са в тежко състояние, и които са от огромна необходимост от наличието на въздушна линейка“, каза Емил Нешев, директор на Планинската спасителна служба (ПСС) към Българския червен кръст (БЧК).

Една от най-четените статии в Коректно.бг е именно за липсата на хеликоптери, които бяха необходими за пострадали както в планината.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете Вашият коментар
Моля, въведете Вашето име