Всички сделки до една – и Булгартабак. Всичко ще се проверява

0
932

Ще бъде проверен целият приватизационен процес и всички сделки без изключение, включително и на депутата от ДПС Делян Пеевски на „Булгартабак“.

Това заяви главният прокурор Иван Гешев на брифинг в Благоевград, където в момента тече поредната акция срещу битовата престъпност.

„На всички е ясно, че това беше бандитска приватизация, тя беше криминална и по несправедлив начин държавната собственост се трансформира в частна. Това го знае всеки български гражданин, не е нужно аз да го казвам“, категоричен бе той.

Отделните случаи се решават от конкретния прокурор, който ги наблюдава, а неговият принципен ангажимент бил, че ще е особено внимателен към всички случаи, които бъдат установени в резултат на разпоредената проверка на приватизационния процес, при които се констатират данни за извършено престъпление.

Проверката ще върви по следния начин – почва се с най-големите приватизирани активи, но най-големи не като стойност на сделката, а като активи, подчерта обвинител номер едно и припомни, че „Кремиковци“ е бил продаден само за 1 долар.

Той обясни, че ще се върви от най-големите сделки на етапи – по 10-20 фирми. След като са проверени от ДАНС и има събрана информация от Сметната палата, Министерството на икономиката и Министерството на финансите, тя ще бъде подавана в прокуратурата и ще бъде оповестена публично. По всяка сделка прокуратурата ще направи анализ има ли основание за реализиране на наказателна отговорност.

Знам, че някои хора, които са осъществявали приватизационния процес и са получили предприятия, които по същество са построени с парите на много хора, са нервни, но това не ме интересува, каза още Гешев.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете Вашият коментар
Моля, въведете Вашето име