Разговорът на Радев с Путин изненада властта: Президентът да не се бърка в енергетиката

0
902
Теменужка Петкова

Енергийният министър Теменужка Петкова призова президента да не се бърка в енергийната политика на страната и напомни, че тя е от компетенциите на правителството.

Повод за коментара и бе вчерашният разговор на Румен Радев с руския си колега Владимир Путин. Двамата са обсъдили енергийните проекти между двете страни, и по-конкретно постигане на взаимноизгодни цени и условия в доставките на природен газ от Русия за България.

Българското правителство отговаря за преговорите и развитието на проектите, а не президента, заяви Теменужка Петкова.

Енергийният министър побърза да уточни, че кабинетът работи по „Балкански поток“, АЕЦ „Белене“  и интерконтектора Гърция – България.

„Относно цената на природния газ, тъй като разбираме, че и това е било предмет на разговор, аз съм изненадана. Съгласно споразумението на „Газпром“ с ЕК по повод антимонополното дело, което ЕК водеше, цените се определят на база преговори със съответните компании. Ние още август сме депозирали писмо в „Газпром“ и прегорите се водят от страната на правителството“, каза Петкова.

„Да няма объркване кой по какви енергийни проекти води разговор, исках да поясня, че това са проекти, по които българското правителство работи и е компетентно да вземе конкретните решения. Да няма грешки кой какви компетентности има и кой за какви проекти говори“, добави тя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете Вашият коментар
Моля, въведете Вашето име