Мая Манолова: България е пълна с нерегламентирани сметища

0
890

България е пълна с нерегламентирани сметища, а безхаберието и бездействието на институциите тук е абсолютно. Само на територията на Нови Искър нерегламентираните сметища са 30, обяви председателят на гражданската платформа „Изправи се.БГ“ и бивш омбудсман Мая Манолова, която организира форум за проблемите с третирането на отпадъците у нас.

Един от основните проблеми, които тя посочи, е че и фирма с капитал 1 лв., която е фантом, може да транспортира отпадъци. Това е възможно заради занижените изисквания към фирмите, които третират боклук.

Манолова е категорична, че България е страната с най-мръсен въздух в Европа, което причинява смъртта на 15 000 души годишно.

„Истината е, че и в околностите на София има достатъчно примери за нерегламентирани сметища, за абсолютно безхаберие и бездействие на институциите, които са позволили огромни площи и частни, и общински да бъдат заринати с отпадъци и превърнати в незаконни сметища“, посочи Манолова.

Първа крачка към решаването на тези проблеми е да се направят законови изменения. От „Изправи се.БГ“ предлагат да бъдат променени изискванията към площадките за съхраняване на отпадъци. Те трябва да бъдат със завишени екологични норми. Освен това трябва да бъде забранено такива площадки да се създават на отдалечени места от заводите, които ще ги обработват в последствие.

Предлага се още инсталиране на GPS на всяко превозно средство, което транспортира боклук. Законовите промени, инициирани от Манолова, предвиждат още и банкови гаранции за фирмите, които оперират с отпадъци.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете Вашият коментар
Моля, въведете Вашето име