Бляскавата и трогваща реч на Хоакин Финикс – Оскар за „Жокера“ (ВИДЕО)

0
2042

Иии. Оскар за главна мъжка роля спечели Хоакин Финикс за ролята му в „Жокера“.

Речта му на наградите обаче трогна света.

Ето я в целия й блясък. 

„Изпълнен съм с толкова благодарност в момента. Не се усещам по-високо от останалите ми колеги, с които бяхме номинирални или от който и да било в тази зала, защото всички споделяме една любов – любовта към филма. Тази форма на изразяване ми е дала най-невероятния живот. Не знам къде щях да бъда без нея.

Мисля, че най-големият дар, който ми е даден, и на много хора (в тази индустрия), е възможността да използваме гласовете си заради тези, които никой не чува.

Мисля си за някои неприятни проблеми, с които се сблъскваме всички.

Понякога мисля за това, че се чувстваме, или някой ни кара да се чувстваме, като шампиони в различни ситуации. За мен всичко си прилича. Мисля, дали говорим за полово неравноправие или расизъм, или правата на хората с различна сексуална ориентация, или правата на коренните жители, или правата на животните, ние говорим за борбата срещу несправедливостта. Говорим за борбата срещу вярването, че една нация, един човек, една раса, един пол, един вид, има правото да доминира, използва и контролира друг безнаказано.

Мисля, че сме изгубили връзката си с природата. Много от нас сме виновни за егоцентричната гледна точка към света, и вярваме, че сме център на Вселената. Ограбваме природата, заради нейните ресурси.

Чувстваме се в правото си да осеменим изкуствено крава и да откраднем нейното бебе, въпреки че виковете й от мъка не могат да бъдат объркани. После взимаме млякото й, което е било предназначено за теленцето й, и го слагаме в кафето или зърнената си закуска.

Страхуваме се от идеята за личностна промяна, защото мислим, че ще се наложи да жертваме нещо, да се откажем от нещо. Но човешките същества, в най-добрият ни вариант, сме толкова креативни и изобретателни, можем да създадем, разработим и въведем системи от промени, които да носят полза за всички живи същества и околната среда.

Бях разбойник през целия си живот. Бях егоист и жесток понякога, беше трудно да се работи с мен, и съм благодарен, че толкова много хора в тази зала са ми дали втори шанс. И съм благодарен на толкова много от вас в тази зала, че ми дадохте втори шанс.

Мисля, че това е да сме най-добрият вариант на себе си: когато се подкрепяме един друг. Не да се зачеркваме заради старите ни грешки, а когато си помагаме да растем. Когато се учим един друг; когато се водим един друг към изкупление.

Когато беше на 17, моят брат (Ривър) написа този стих.

Той казваше: „Тичай към спасението с любов и мирът ще дойде на свой ред“.

Joaquin Phoenix Oscars Acceptance Speech

JAW DROP 😯 Congratulations to Joaquin Phoenix for winning best actor at the Oscars, and always speaking up against injustice.

Публикувахте от Plant Based News в Понеделник, 10 февруари 2020 г.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете Вашият коментар
Моля, въведете Вашето име