fbpx
Начало Свят Трафик на органи от България към Турция

Трафик на органи от България към Турция

0
917

Арестуваха петима души в Турция, сред които трима българи заради разбит канал за трафик на органи в Истанбул, съобщава „Дейли Сабах“.

Каналът бил създаден от български граждани и донори, които използвали частна истанбулска болница за нелегални трансплантации на органи.

Българската полиция уведомила турските власти за престъпната група, която използвала фалшиви документи.

Турската болница има своя клиника и в София, а 55-годишна жена е била обвинена, че откривала нуждаещи се от органи пациенти у нас и уреждала трансплантации за тях в Истанбул. Органите идвали от неизвестни донори. Съгласно турското законодателство обаче всяка трансплантация от донор, който не е роднина на реципиента, трябва да бъде прегледана от медицинските комисии в страната.

Срещу заподозряната е повдигнато обвинение и във фалшифициране на документи, така че да изглежда сякаш реципиентите и донорите са роднини. Тя е била задържана на 1 февруари в болницата в Истанбул, докато се опитвала да подготви документи за нова трансплантация.

Тримата български граждани са били арестувани, докато се опитвали да напуснат Турция и да се върнат у нас. Съпругът на болничната служителка също е задържан за съучастничество. Един от предполагаемите донори пък е успял да избегне ареста, напускайки Турция.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете Вашият коментар
Моля, въведете Вашето име