Цветан Цветанов отиде в САЩ на конференция за 5G мрежите

0
951

Председателят на Управителния съвет на Евро-атлантическия център за сигурност Цветан Цветанов участва в конференция по сигурността в американския Сенат, организирана от сенатора от Републиканската партия Джеймс Инхоф и конгресмена-републиканец Робърт Адерхолт, съобщават от ЕАЦС.

Конференцията се проведе в Russel Senate Building и беше посветена на уязвимостите и проблемите при въвеждането на безжичните 5G мрежи в съвременния свят.

Участниците се обединиха около мнението, че това е една от най-значимите заплахи в областта на сигурността в идните години, най-вече поради произхода на някои от мрежовите технологии.

Представители на американския Конгрес изразиха силно притеснение от възможността китайския технологичен гигант „Huawei“ да участва в изграждането на мрежите от ново 5G поколение в държавите от Европейския съюз и Великобритания. Конгресменът от Индиана Джим Банкс оповести свой проектозакон, според който съюзнически държави, използващи технологии на „Хуавей“ в своите комуникационни мрежи ще бъдат обект на рестрикции и санкции при споделяне на класифицирана информация.

В своето изказване Цветанов заяви, че много държави в ЕС чрез комуникационните си оператори, по същество частни компании, вече въвеждат технологични компоненти на „Huawei“ в своите мрежи. За целта е необходим единен интегриран подход, който да даде общ резултат за всички съюзнически държави. Защото това не са проблеми пред пазарните механизми, а въпроси, касаещи националната сигурност и сигурността на колективните структури за сигурност, към които принадлежим.