САЩ ни хвали за изгонените руски дипломати

0
1638
Посланик Херо Мустафа

Посолството на САЩ в България приветства предприетите действия на българското правителство за защита на независимостта и суверенитета на страната срещу злонамерено влияние, пише в своя позиция американското посолство.

Посолството на САЩ в София обръща внимание на появилите се наскоро убедителни сведения за поредица от злонамерени действия от страна на представители на руското правителство на българска територия, които доведоха до експулсирането на трима служители в руското посолство и отнемането на визите на други двама по подозрения в шпионаж в последните четири месеца.

Правителството на България представи доказателства за подпомагани от Русия злонамерени дейности, осъществявани на територията на България в продължение на години. Както българските следователи обясняват в прессъобщение от декември 2019 г., неколцина от руските агенти, отговорни за случая с отравянията в България, са били замесени в други злонамерени дейности в Европа.

Подкрепяме дългосрочните усилия на институциите, участващи в разследването и в разкриването на нарушения на българското законодателство. България е силен съюзник в НАТО и партньор в рамките на ЕС и има неотменимо право да определя собственото си бъдеще, коментира посолството на САЩ в България“, пише в похвалата на американския посланик Херо Мустафа.

Припомняме, Руският посланик Анатолий Макаров получи протестна нота от министъра на външните работи Екатерина Захариева, след като беше привикан в МВнР.

По-рано прокуратурата обяви, че има данни за извършени данни за шпионска дейност от страна на двама руски дипломати.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете Вашият коментар
Моля, въведете Вашето име