От джоба на софиянци: 216 милиона за 12 км метро

0
798
снимка: Метрополитен

1,722 млрд. лв. е бюджетът на София за тази година. От тях 216 млн. лв. са отделени за изграждането на 12 км на третата линия на метрото, които ще бъдат готови тази година, обяви пред БТВ кметът на столицата Йорданка Фандъкова.

Около 200 млн. лв. е бюджетът за сметосъбиране, който се формира от такса битови отпадъци.

„8,5 млн. лв. са заложени тази година за миене на града – през последните три години тази сума се увеличава непрекъснато, за да се мие повече. Въвеждаме над 100 мерки за борба с мръсния въздух. 90% от автобусите в София вече са подменени, движат се и електробуси, а догодина ще има и чисто нови тролеи“, похвали се кметицата.

Тя е категорична, че цената на водата за софиянци няма да се повиши. София е осигурена с питейна вода за години напред. Столицата харчи по 12 млн. кубични метра на месец. В язовир „Искър“ в момента има около 450 млн. кубични метра, в „Бели Искър“, откъдето ще се прави отклонение за Перник, са около 9 млн. куб. м.

Към това отклонение ще има и спирателен механизъм, който е най-голямата гаранция, че изтичането на вода ще бъде спряно, ако водата за София не достига.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете Вашият коментар
Моля, въведете Вашето име