Осветлиха двама руски шпиони – дипломати. Външно вика посланика

0
767
снимка: Pixabay

Специализираната прокуратура е образувала две досъдебни производства за престъпление срещу републиката на двама руски граждани, които са събирали информация, представляваща държавна тайна, съобщиха от държавното обвинение.

Разследването е установило, че в периода от 2017 г. досега единият от руснаците е шпионирал по механизмите на изборния процес в страната. Човекът е първи секретар в консулския отдел на руското посолство в София.

По другото досъдебно производство е установено, че в периода от октомври 2018 г. до настоящия момент руският гражданин е събирал данни – държавна тайна, от сферата на енергетиката и енергийната сигурност на страната. Информацията е изпращана в централата на руската разузнавателна служба в Москва.

Руснакът се е срещал с български граждани, които са имали достъп до информация от тази сфера. Допълнителна проверка е установила, че руският гражданин се ползва с дипломатически имунитет, тъй като е служител на Търговското представителство на Руската федерация в София.

Съгласно чл. 31 т. 1 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения, въпреки наличието на основания за привличането им в качеството на обвиняеми за престъпление по чл. 104 ал. 1 НК, наказателните производства срещу двамата руски граждани са спрени, тъй като са с имунитет.

В момента писмата от прокуратурата за двамата дипломати, срещу които са събрани доказателства за извършвана разузнавателна дейност, се разглеждат от компетентната дирекция в МВнР и в рамките на днешния ден посланикът ще бъде извикан във външното ни министерство, каза министърът на външните работи Еекатерина Захариева. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете Вашият коментар
Моля, въведете Вашето име