България на дъното в ЕС по корупция, след нас Сирия и Венецуела

0
1103

България по традиция остава на последно място сред държавите в ЕС по индекс на корупция, показва изследване на „Прозрачност без граници“.

Тя заема тази година 74-о място от общо 180 държави. Което е с няколко позиции по-високо от представянето ѝ през 2019 г. Но това се дължи не толкова на подобрените показатели на нашата страна, колкото на влошеното представяне на други.

Над две трети от страните са под 5 точки като средният показател е едва 43. България е точно там – с 43 точки.

Държавата с най-ниско ниво на усещане на корумпираност тази година е Нова Зеландия с 87 точки. Следват Дания и Финландия.

Обкръжението на България в класацията са Суринам и Ямайка, следват я Венецуела, Сирия, Тунис, Соломоновските острови и Бахрейн.

На 70-ата позиция са други две източноевропейски държави – Румъния и Унгария, при които има влошаване на показателите. България е подобрила корупционния си индекс с 1 точка.

Основните причини, на които се дължи тази тенденция за България, са ключови стълбове като свобода на медиите, доверие в изборния процес и начина на неговото осъществяване, финансиране на политическите партии, назначенията в публичните институции и не на последно място върховенството на закона.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете Вашият коментар
Моля, въведете Вашето име