Глътка въздух за Тръмп – Сенатът отхвърли предложения на демократите за импийчмънта

0
915
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

След като третият процес за импийчмънт в американската история започна по същество, Сенатът на САЩ – Горната камара на Конгреса, отхвърли няколко искания на демократите във връзка с процеса за импийчмънт на президента Доналд Тръмп.

Дебатите в горната камара на американския Конгрес все още не са приключили.

Контролираният от републиканците Сенат отхвърли последователно искания да бъдат предоставени документи в процеса от Белия дом, Държавния департамент, министерството на отбраната и службата по бюджета. Отхвърлено бе и искането на демократите да бъде призован да даде показания Мик Мълвейни, началникът на канцеларията на Белия дом. Всички искания бяха отхвърлени с 53 срещу 47 гласа от 100-членния Сенат.

Наблюдатели побързаха да отбележат, че отхвърлянето на тези искания е ранен признак, че процесът може да продължи по удовлетворителен за Тръмп начин.

Доналд Тръмп е обвинен в злоупотреба с власт и възпрепятстване работата на Конгреса. За да бъде отстранен от поста, е необходимо мнозинство от 2/3 от сенаторите.

Заседанието на сенаторите започна с процедурна битка за правилата, по които ще протече историческия процес, които бяха предложени от републиканското мнозинство и разкритикувани от демократите.

Самият Доналд Тръмп нарече процеса срещу него „фарс“ и „лов на вещици“. „Дойдохме тук, за да се срещнем със световни лидери, с най-важните хора в света и носим на САЩ страхотни икономически сделки“, заяви Тръмп в Давос пред репортери, които го попитаха защо не е във Вашингтон. Американският президент се включи в работата на Световния икономически форум в швейцарския курортен град.

„Останалото е просто фарс“, каза той. „Това е същият лов на вещици, който продължава от години и, честно казано, това е позорно“, категоричен бе Тръмп.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете Вашият коментар
Моля, въведете Вашето име