Валери Симеонов: Съвестта ми е чиста, не вярвам на Божков, боря се с проказата „хазарт“

0
777
Валери Симеонов

„Аз не мога да бъда ничий инструмент. Така, като ме познавате, мога ли да бъда инструмент на някого – на Бойко Борисов или на някой друг?… Правя това, което трябва да направя и отговарям пред собствената си съвест“.

Това коментира в парламента лидерът на НФСБ Валери Симеонов по повод законопроекта, който внесе за промени в Закона за хазарта, а именно частната лотария да се национализира, което е удар по бизнеса на Васил Божков.

Днес Божков го обвини в интервю пред Свободна Европа, че е инструмент. Симеонов отрече.

Той подчерта, че законопроектът не е удар по частния бизнес, за разлика от времето на Орешарски, когато имало такива закони.

Симеонов коментира заплахата на феновете на футболния Левски, че ще протестират, тъй като законопроектът би могъл да доведе до фалита на клуба.

Това подлежи на проверка, каза Валери Симеонов.

По думите му не е ясно какъв е размерът на спонсорството по отношение на Левски и той не вярва на думите на основния спонсор – Божков.

„Има доста разминавания в цифрите, които той и неговите глашатаи споменават. Защото се говори, че Национална лотария е внесла 70 млн. такси за 2019 година, а според справката на Комисията по хазарта са внесли 19,7 млн.

Вижте какви са разминаванията. Така че за мен трябва да се постави под съмнение всяко изявление по въпроса за спонсорирането на Левски – дали е толкова значимо и дали то определя съществуването на отбора. Във всички случаи обаче мисля, че държавата няма да допусне ликвидирането на един отбор по финансови причини“, каза Валери Симеонов.

Той обясни, че сегашният му законопроект е аналогичен на този, който внесе миналата година, но сега по-прецизен и по-полезен за държавата.

Попитан с какво ще бъде полезен на държавата новият законопроект, Симеонов заяви: „С това, че ще прекрати едно ограбване в областта на хазарта и ще насочи едни много сериозни финансови ресурси към спорта в България, към здравето на България“.

„Това, което правя, е продължение на това, което съм започнал да правя по отношение на борбата с тази съвременна проказа – хазарта“, каза лидерът на НФСБ и се обърна към колегите си от ГЕРБ и от всички останали партии, включително от БСП да отговарят пред собствената си съвест.

В същото време стана ясно, че прокуратурата провежда акция в Държавната комисия по хазарта. Все още не е ясно какъв е поводът за операцията, нито по какво точно разследване е акцията.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете Вашият коментар
Моля, въведете Вашето име