Македонският премиер поиска спешна среща с Бойко Борисов

0
997
Бойко Борисов и Зоран Заев

Македонският премиер Зоран Заев е поискал среща с българския премиер Бойко Борисов по въпроса за македонския език, съобщи МИА.

“Вече потърсих контакт с Борисов. В края на тази или в началото на следващата година ще проведем тази среща и ще разговаряме. Ние сме приятели, имаме намерение да бъдем европейци”, каза Заев.

Миналата седмица отново се разгоря спора за езика между Скопие и София. Oфициалният език в Република Северна Македония е писмено-регионална норма на българския език. Това се казва в позиция на ръководството на Българската академия на науките, която е провокирана от приетата от Македонската академия на науките и изкуствата „Харта за македонския език“.

В „Хартата за македонския език“ академиците в Скопие са изброили „исторически и езикови аргументи“ в защита на официалния книжовен език на Република Северна Македония като „отделен самостоятелен език с континуитет и генеалогия“. Събранието на Македонската академия на науките и изкуствата е приело документа на 3 декември.

Заради хартата ръководството на Българската академия на науките е поискало становища от три института – Института за български език, Кирило-методиевския научен център и Института за исторически изследвания.