Борис Джонсън спечели и повлече и Шотландия извън ЕС

0
1031
Gulliver/Getty Images

Консервативната партия на министър-председателя Борис Джонсън спечели предсрочните избори в Обединеното кралство, сочат резултатите от първите екзит полове, съобщени от Си Ен Ен.

Според тях консерваторите ще имат 368 места в 650-членната Камара на общините, докато главната опозиционна Лейбъристка партия ще има 191 депутати.

Ако това съотношение на силите се запази при окончателните резултати, то означава, че Джонсън ще може спокойно да прокара през парламента споразумението за напускане на ЕС, което постигна с Европейския съюз и да изведе Обединеното кралство от него не по-късно от 31 януари.

Резултатите отекнаха бързо в Брюксел, където се готвят за Брекзит.

Много силно на изборите се представя Шотландската национална партия, която се очаква да спечели над 50 места. Дори лидерът на либералдемократите Джо Суинсън, който в някакъв етап на кампанията твърдеше, че е следващият премиер на страната, загуби мястото си за сметка на кандидата на шотландските националисти в нейния район.

Лидерът на шотландските националисти Никола Стърджън заяви, че Борис Джонсън е получил мандат да изведе Англия от ЕС, но трябва да приеме, че тя разполага с мандат да даде на Шотландия избор за алтернативно бъдеще.

Стърджън заяви в ефира на „Скай нюз“, че трябва да се даде възможност на „народа на Шотландия да направи избор за собственото си бъдеще“.

„Има ясно желание и подкрепа за идеята, че Шотландия не бива да бъде връзвана с правителство на Борис Джонсън и откъсната от Европа против волята й“, каза тя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете Вашият коментар
Моля, въведете Вашето име