Румен Радев обясни защо критикува Борисов: Не искам България да катастрофира от самодоволство

0
2725
Румен Радев

„Когато премиерът с охота и възторг чете листчетата на кредитните агенции, неговите подчинени трябва да му кажат, че на сайтовете на тези институции има история. Ние сме имали по-висок кредитен рейтинг – „ВВВ+“ от 2006 до 2008 г. Тогава на власт бе правителството на Сергей Станишев. Сега възстановяваме кредитния си рейтинг от 2013 г. Излиза, че Борисов полага неистови усилия да ни спаси от Борисов.“ – такова заключение направи президентът Румен Радев в интервю по БТВ.

На коментарите на управляващите и премиера Бойко Борисов, че негативните му оценки са от завист и злоба, а всъщност ГЕРБ управлява толкова добре, Румен Радев каза: „Не искам България да катастрофира от самодоволство, искам да вървим напред и нагоре!“

Той припомни опита от предишната си професия на военен летец, където след всеки полет има разбор. За положителното се отделя минута – две, а на анализа на недостатъците – два часа. В противен случай, при следващия полет, летецът ще бъде мъртъв.

Трябва все повече да си задаваме въпроса „Как?“ – как строим, как ремонтираме, категоричен е държавният глава. На упреците, че говори черногледо, Румен Радев отвърна, че говори амбициозно.

„Когато разделението на властите се изпразва от съдържание, Народното събрание приема лобистки закони, правителството харчи на тъмно изкуствено отглеждани излишъци, трябва преосмислим ролята и мястото на българските институции за преодоляване на колективната безотговорност и ерозията на държавността. За неутрализирането, за обезвреждането на паралелна власт, която действа зад фасадата на институциите. Неведнъж съм казвал, че българите ще заживеят достойно, когато възпитат политиците си да живеят само от заплата“, подчерта прездентът.

Първата обсъдена тема в интервюто бе свързана с предложението на кабинета нов прокурор да разследва главния.

„Къде е общественото обсъждане, къде е оценката за въздействие? За мен е важно да видя какво мислят българските граждани“, посочи Радев. И припомни, че неговата роля по конституция е накрая.

„Начинът на реализация на тези идеи не се припокриват с моите, предполагам – и на много хора, представи за демократичност на законодателния процес“, вметна Радев. И веднага обясни защо: „Този въпрос и този проблем за ефективното разследване на главния прокурор, той се поставя от 10 години. И чак в залеза на своето управление г-н Борисов решава изведнъж да даде предложение в типичен негов стил – за 20 минути. Аз не искам да коментирам това предложение, защото вие знаете, че президентът е в края на законотворческия процес, когато дойде при мен вече гласуваният закон, тогава си давам своето мнение“, каза Радев.

Но добави, че с интерес ще следи дебатите в Народното събрание и реакцията на обществото.

„Какво е мнението на народните представители по факта, че се въвежда една нова, мощна фигура, в някои отношения по-силна от главния прокурор, а я няма регламентирана в Конституцията. И намират ли за нормално прокурорската колегия, която се доминира до главния прокурор, да предлага и да избира неговия надзорник, при положение, че главният прокурор също гласува за него“, попита Радев.

„Проблемът е много по-дълбок и той няма да свърши с този законопроект. Неслучайно Венецианската комисия издаде препоръки за дълбоки промени, които да обхващат институционални промени, нови правила и най-вече еволюция на политическата култура. Явно това е непосилна задача в един вече презрял дебат“, добави Румен Радев.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете Вашият коментар
Моля, въведете Вашето име