Заради допинг – без Русия на олимпийски игри и световни първенства за 4 години

0
547

Спортистите на Русия няма да могат да участват на големи международни състезания – олимпийски игри и световни първенства, през следващите 4 години под флага на своята страна. Това съобщава агенция ТАСС, предаде bTV.

Решението е на Изпълнителния комитет на Международната антидопингова агенция (УАДА). То е взето единодушно на заседание в Лозана и е свързано с отнемането на лиценза на Руската антидопингова централа (РУСАДА).

Решението е свързано с последните заключения около разрасналия се допинг скандал, започнал през 2015 г. Тогава WADA откри мащабна схема за допинг, подкрепяна от държавата. Впоследствие Русия беше извадена от олимпийските игри в Рио де Жанейро 2016.

Преди година WADA възстанови правата на Руската антидопингова агенция (РУСАДА), за което понесе много критики. Тогава страната изпълни условията, едно от най-важните от които беше да предостави данните от московската лаборатория. WADA отчете това като успех, но по-късно обяви, че получената информация вероятно е манипулирана.

Русия няма да може да използва знамето, химна и да се изписва името ѝ на олимпийски игри и други спортни събития. Спортистите, които докажат, че са чисти, могат да участват под неутрален флаг.

Въпреки наказанието руският национален отбор по футбол ще може да участва на европейското първенство, на което Санкт Петербург ще приеме мачове.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете Вашият коментар
Моля, въведете Вашето име