Има ли напрежение между България и Русия – първите коментари на властта

0
621
Тома Биков, снимка: korektno.bg

Няма проблеми между България и Русия – това е тезата около която управляващите се обединяват във връзка с обявяването на български дипломат от посолството ни в Москва за персона нон грата от Руската федерация.

Русия обяви български дипломат за персона нон-грата

Отношенията между България и Русия нямат промяна, каза Тома Биков от ГЕРБ пред журналисти в Народното събрание. Според него случаят от днес е реципрочно действие на наши действия във връзка с отзоваване на руски дипломати от България.

„Доколкото разбрах, след разговор с външния министър, г-жа Захариева, разговорът в посолството е бил съвсем добронамерен към нашия първи дипломат там. Така че смятам, че отношенията между България и Русия нямат промяна“, заяви Биков.

По думите му общите проекти и добронамереността между двете страни остава валидна. „Това е едно реципрочно действие, което Руската страна е длъжна да направи“, уточни още Биков.

Според него тези действия нямат връзка с „Турски поток“.

Коалиционният партньор на ГЕРБ – Обединени патриоти, също не виждат дипломатически скандал и гледат спокойно на въпроса.

„Не мисля, че ще се разрази някакъв сериозен скандал между България и Русия“, отсече Валери Симеонов.

Това са едни стандартни ответни действия, свързани с отстраняването и с експулсирането на главния секретар на руското посолство преди около месец, коментира лидерът на НФСБ.

Симеонов смята, че може да се направи връзка със изказването на руския президент Владимир Путин, че „Турски поток“ може да заобиколи България, но според него не трябва икономическите въпроси трябва да бъдат пряко свързани с доказан шпионаж.

„Отношенията на България с Русия на първо място трябва да са икономически. С други думи България трябва да си гледа интересите“, допълни лидерът на НФСБ.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете Вашият коментар
Моля, въведете Вашето име